google-site-verification: googlea4d8d2b970e9e981.html

torstai 19. syyskuuta 2013

CHECKCHECK! AND ON THE BUDGET!

Omissa lastenvaatehankinnoissani lähden siitä lähtökohdasta, että mahdollisimman paljon tulee hankkia kierrätettynä. Minulla on pari ystävää, joiden lapsilta usein ostan vaatteita käytettynä Ompulle, kaikkein kauneimmat/rakkaimmat isoveljien vanhat kierrätän myös, mutta luonnollisesti tilaa ei ihan kaiken säilömiseen ole... Jo vuosikausia olen itse hyödyntänyt kirpparilöytöjä omassa pukeutumisessani ja kolme vuotta takaperin, kun teimme päätöksen oman kulutuksemme vähentämisestä erään erittäin silmiävä avaavan artikkelin myötä, aloin ostaa myös lapsille vaatteet käytettyinä aina kun se oli mahdollista. Itse luonnollisesti laitan omat vaatteemme kiertoon myöskin. Pidän kaksi kertaa vuodessa kirpputoripöytää, jossa myyn lastenvaatteet ja lelut pois, nämä rahat siirrän kokonaisuudessaan poikien säästötileille odottamaan isompia hankintoja, joita ovat esimerkiksi pyörät, lasketteluvälineet, perhematkat, ulkovaatehankinnat yms. (Omiin säästöpossuihinsa pojat sitten keräävät rahaa, jonka saavat käyttää ihan oman tahtonsa mukaisesti ;)

Meidän perheessämme, jossa toinen vanhemmista opiskelee ja toinen on osittaisella hoitovapaalla, ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia ostaa sitä kalleinta ja uusinta uutta. Juuri laskin, että tulevaksi talveksi, kun miehen matkakulut pk-seudulle ovat uusi kuukausittainen lisä, poikien kuukausittainen vaatebudjetti on alle 100 euroa - yhteensä.

Pitää siis olla nokkela ja ekonominen: hyödyntää kirpparit ja alennusmyynnit, kysyä kavereilta, joilla on isompia lapsia, ovatko laittamassa vaatteita lähiaikoina myyntiin jne. Siitä huolimatta oikeastaan aina, kun olen poikien kanssa liikkeellä, tulevat täysin tuntemattomat ihmiset ihastelemaan heidän pukeutumistaan. Olen siis vakuuttunut siitä, että lasten pukeminen kauniisti ja käytännöllisesti ei vaadi yletöntä rahan käyttöä. Ainoastaan hieman vaivaa ja kekseliäisyyttä.

Omat vinkkini lapsen budjettipukijalle ovat seuraavat:

- ala metsästää käytettyjä toppia elo-syyskuussa: tällöin vallitsevat ostajan markkinat, sillä muut eivät ole vielä liikkeellä tarjoamassa kilpaa
- maksa mieluummin hyväkuntoisesta käytetystä ulkovaatteesta se 20e enemmän - kun myyt eteenpäin, saat todennäköisesti vielä omasi takaisin, huonokuntoisempi kuluu omassa käytössäsi niin huonoksi, että sitä ei välttämättä enää edes voi kierrättää eteenpäin
- osaatko neuloa tai ommella? Käsistään kätevä tekee lapselleen yksilöllisiä ja kauniita päähineitä kädenkäänteessä - ja murto-osalla merkkivaatteen kustannuksista ;) (Isompiin ompeluksiin ja neulomuksiin uppoaakin sitten lanka/kangasrahaa jo sen verran, että varsinaista säästöä on enää vaikeampi saada)
- osta vain nahkakenkiä ja jos mahdollista, niin alennusmyynneistä/käytettynä, nahkakengät kestävät käyttäjältä toiselle ja jälleenmyyntiarvo on aivan omaa luokkaansa!
- pese ja huolla oikein: käännä nurinpäin, käytä nestemäistä pesuainetta ja vältä kuivausrumpua sekä huuhteluainetta - pese tekniset vaatteet TechWashilla tai muulla vedenpitoa ylläpitävällä pesuaineella ja vain silloin, kun ne on täysin välttämätöntä pestä, lankkaa ja kosteussuojaa kengät, pyyhi hiekat hellävaroen pois
- etsi lähettyviltäsi pari hyvää kirpputoria - ota tavaksesi käydä vaunulenkin yhteydessä viikottain pikakierroksella tekemässä hyviä löytöjä
- liity vaihtorinkiin omalla alueellasi/tuttavapiirissäsi
- hyödynnä alennusmyynnit ja ulkomaiset nettikaupat
- onko sinulla ystävä, jolla on vanhempi lapsi/lapsia - kerro rohkeasti, että olet kiinnostunut ostamaan heiltä pieneksi jääneitä vaatteita
- päätä, mihin panostat oman perheesi tarpeet huomioonottaen: meillä nämä ovat ulkovaatteet ja kengät, niihin "törsään" - sisävaatteista ostan 90% käytettynä ja säästän varmasti ainakin 70% kustannuksista
- perusta lapsellesi säästötili, jossa on rahaa niin, että kun jossain tulee erityisen hyvä tarjous vastaan, sinulla on mahdollisuus tarttua siihen samoin tein - käyttämättä luottokorttia tai käyttötiliä

Muista: köyhällä on varaa ostaa halpaa, muttei huonoa ;)


Ompun syysvaatelista, mistä ne hankittiin ja miten paljon ne maksoivat:

- vedenpitävä takki MeToo - nettikaupan alennusmyynneistä 21,90e
- vedenpitävät housut Molo - uudet käytetyt nettikirpparilta 26e posteineen
- trikoomyssy Villervalla - pikkuputiikin alesta 7e
- saappaat Hunter - Countryattire.com nettikaupasta 26e posteineen (kakkossaappaat päiväkodissa, käytetyt, mutta siistit nokialaiset 3e)
- nahkalenkkarit Vincent - ystävältä käytettynä 20e
- nahkakävelykengät Enfant - Calossin kesäalennusmyynnistä 45e


- windfleece PO.P uusi käytetty - nettikirpparilta posteineen 30e
- ohut trikoopipo PO.P - vanha
- haalari Reima - paikallisen pikkuputiikin alesta 26,90e

lisäksi:

- vedenpitävät vk-hanskat Rasavil - merkin omasta outletista 9,90e
- sadetakki paikallista käsityötä - kirpparin putiikista uutena 6e
- kurahousut - vanhat

Yht. 221,7e ja jos ajatellaan, että käyttöä on syys-marraskuu se tekee 73,9e/kk. Kaikissa ulkovaatteissa on myös sen verran kasvunvaraa, että menevät ensi keväänkin, joten sen osalta summa pienenee hieman entisestään. Kengät joutuu varmasti uusimaan. Ja kun isoimmalle veljelle ei tarvinnut uusia mitään ja keskimmäiselle ainoastaan takki, Ticket alesta 40e, niin budjetissa ollaan. Uskomatonta, mutta totta :P

Nyt kiinnostaisikin kuulla, miten paljon rahaa teillä käytetään kuukausittain lasten pukemiseen? Otetaanko rahat suoraan kuukausittaisesta budjetista vai varaudutko menoihin laittamalla syrjään? Entä jääkö kuukaudessa mitään ylimääräistä esim. lapsille säästämiseen? Miten tärkeää lasten pukeminen ylipäätään sinulle on? Ja ostatko käytettynä vai pitäydytkö ainoastaan uusissa?

12 kommenttia:

  1. Meillä pojalla on myös tili jonne jemmitään rahaa isompia hankintoja varten ja esim. mummi siirtää myös sinne rahaa syntymäpäivänä ja jouluna (tyyliin kenkärahaa tai polkupyörärahaa).

    Ulkovaatteet ostan yleensä ennakoiden alesta ja vanhat vaatteet kierrätän. Sisävaatteissa suosin pitkäikäisiä leikkauksia eli taitettavia resoreita, kapeaa mitotusta. Tälle syksylle ostimme haalarin, kahdet kengät ja läjän sisävaatteita. Rahaa noihin taisi palaa yhteensä 300 euroa, toppahaalari ja etukäteen ostetut talvikengät ja hanskat nostavat budjetin varmaankin noin 600 euroon. Vaatteet ovat käytössä vähintään elokuusta toukokuulle joten tuosta päästään siihen lopputulokseen että pojan vaatteet tälle syys-talvi-kevät-sesongille maksavat 50 euroa/kk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvin samantapaiselta kuin meillä. Itse en tosin osannut viime kauden alennusmyyntejä hyödyntää, kun oli niin vaikea arvioida, mitä vauhtia tuo nuorin kasvaa, joten hänelle on vielä haalarin hankinta edessä. Isoimmilla onkin talvivaatteet lähes valmiina. Luulen kuitenkin, että aika hyvin pysytään tuossa 100e/kk budjetissa, kun talvivaatehankinnat jakaa niiden kolmelle käyttökuukaudelle. Sisävaatteet meilläkin on done varmaan pitkälle kevääseen asti.

      Poista

  2. Meille ostetaan sekä uutena, että käytettynä lastenvaatteita. Yritän hyödyntää alet jos vain mahdollista. Jollain tavalla lastenvaatteet on ehkä harrastuksenikin, jos nyt niin voi sanoa. Tykkään tsekata tiettyjen merkkien uutuudet ja pysyä kärryillä uusista kivoista merkeistä. Silti en käytä rahaa älyttömiä summia lasten pukeutumiseen enkä myöskään halua ostaa vaatteita turhaan.

    Minusta tuo 100 euroa (kolmelle lapselle) per kk ei kuullostanut ihan minipieneltä budjetilta, mutta toki Suomessa välikausi- ja talvivarusteet syö rahaa älyttömän paljon enemmän kuin täällä. Huomasin kuluneen vuoden aikana, että popin vaatteet (windfleecet ja välikausitakit lähinnä itseäni kiinnostaa) meidän kannattaa ostaa jenkkisivuston alesta, eikä suinkaan Suomen reissuilta. Ne sai täkäläiseltä sivustolta kesäalesta reilusti halvemmalla kuin mitä Suomessa pyydetään käytetyistä.

    Veikkaisin, että meillä menee ehkä keskimäärin 50 euroa kuussa lastenvaatteisiin. En ole koskaan varsinaisesti laskenut, mutta tuskin tuo on totuudesta kovin kaukana. Välillä menee kuukausi, pari ilman ostoksia ja välillä tulee tarpeen mukaan hankittua sitten enemmänkin. Me ollaan budjetoitu periaatteessa kaikki ostokset ja siinä on lapsia varten 150 dollaria per kuukausi (tähän ei kuulu koulumaksut, eikä vaipat yms.) ja tuosta budjetista tehdään vaateostokset ja maksetaan kaikki huvittelut, lelut jne. Voi olla, että summaa täytyy vähän kasvattaa, kunhan kolmas lapsi kasvaa vauvasta taaperoksi. Talveksi me ei taideta tarvita mitään muuta kuin uudet kumikengät kahdelle ja uimapuku yhdelle. Ei tule kovin kalliiksi siis..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei varmasti 100e ole pieni budjetti, jos talvivaatetusta ei tarvitse huomioida, mutta taas kun lähtee siitä, että vedenpitävä haalari + kengät maksavat molemmat sen 100-150e ja sen kertoo kolmella, niin siinä tajuaakin, että budjetti ei riitä millään. Esim. halvinkin henkkamaukan haalari maksaa 49,90e uutena ja se onkin sitten täysin kertakäyttökamaa ja jälleenmyyntiarvoltaan arvoton = minusta varsin hölmö tapa yrittää säästää rahaa.

      Pitäisi varmaan itsekin muuttaa ulkomaille, missä talvivarusteita ei tarvittaisi :D

      Jenkeissä on kyllä kulutuksen kannalta niin paljon edullisempaa asua kuin Suomessa, että ruoka- ja vaatebudjetit eivät varmasti ole suoraan verrannollisia. Toisaalta täällä taas vapautuu eri tavalla rahaa käyttöön, kun ei tarvitse huolehtia esim. säästämisestä lasten tulevan koulutuksen varalle tai mahdollisista yksityiskoulumaksuista.

      Poista

    2. Talvihaalarien hinnat on kyllä tosi huikeat! Ja ihan jo kunnon topparukkasetkin maksaa tosi paljon per kausi, jos perheessä on monta lasta. Tämä on meidän jokavuotinen ihmettelyn aihe muitten täällä asuvien suomalaisten kanssa :D

      Uskon, että kokonaisuudessaan täällä eläminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin Suomessa, jos laskee lasten hoitokulut+koulutuksen ja omat eläkesäästämiset sekä terveysvakuutuksiin menevät kulut. Ruoka ja vaatteet on tosiaan hieman halvempia, kuten sanoitkin. Asuminen taas meidän osavaltiossa on tosi kallista, mutta monessa muussa paikassa toki halvempaa. Matkailijan kannalta täällä on edullista, mutta jos meinaa loppuiäksi jäädä, niin kuluja alkaa tulemaan :D Ja olisi surullista miettiä perheen lapsilukua siltä kannalta, että onko lapsiin yksinkertaisesti mitenkään varaa. Mutta nyt kaikottiin jo aika kauas alkuperäisestä aiheesta :D

      Poista
    3. Muistaakseni Suomi oli jotain tyyliin neljäs kalleimmat maat asua -listalla ja Jenkit jossain 20 paremmalla puolen. Luulen, että loppu peleissä se päivittäistavaroiden ja -palveluiden hintaero on se, mikä eniten vaikuttaa, koska niitähän tulee eniten kulutettua vaikka terveydenhoito ja koulutus tuovatkin omat isot kulueränsä, verotus luonnollisesti on myös Jenkeissä huokeampaa. Mutta en tiedä, en ole tuosta sen tarkemmin mitään lukenut...

      Poista

    4. Aika mielenkiintoista, jos noin on. Olisikohan tuossa oteuttu huomioon kaikki asiat...? Esim. juuri lasten päivähoitomaksut ja myöhempi kouluttaminen, jotka voi maksaa satoja tuhansia. Ja samoin perheen vakuutus voi syödä kuukaudessa palkasta ison osan. Jos tutkitaan vaikka yksittäisen ihmisen/pariskunnan vs. lapsiperheen elämistä niin saadaan varmasti ihan erilainen tulos. Me ollaan ajateltu, että meillä ei ole varaa kouluttaa täällä kolmea tai neljää lasta ja säästää omia eläkkeitä ja elää samanlaisella "kulutustasolla" kuin mitä Suomessa voidaan. Minusta ruoka (terveellinen) ei ole niin älyttömän paljon halvempaa täällä. Tai toki sitä halvalla saa, mutta sitten saa kaupan päälle myös aineita, joiden käyttö on Euroopassa kiellettyä. Bensa/autot, vaatteet yms. kyllä on edullisempia. Verotus vaihtelee myös osavatioittain, mutta totta on, ettei Suomen prosentteihin päästä. Täytyy tutkailla tätä ihan mielenkiinnosta :)


      Poista
    5. En tosiaan tiedä, mitä kaikkea noissa on otettu huomioon :)

      Poista
  3. Vielä tässä vaiheessa en osaa budjeteista sanoa mitään, mutta sen olen todennut, että harvoin tarvitsee tai kannattaakaan ostaa lasten tamineita täyteen hintaan tai uutena. Mietin tuossa juuri, että esim. pienimmätkin vauvojen bodyt ovat 7-10 €/kpl eli yhden koon bodyihin saa helposti menemään minimissäänkin 70 € ja se yksi koko menee vain hetken. Olisipa mielenkiintoista laskea jo tähän mennessä vauvan vaatteisiin kulutettujen eurojen määrä, vaikka meilläkin suurin osa on second handina tms. hankittua. Niin ja lapsiakin on vain se yksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuosta syystä mulla on hyvin tarkasti mietittynä, että miten paljon vaatteita täytyy kierrossa olla. Esikoisen kohdalla ostin aivan liikaa. Nyt olen lopulta saanut aika järkevän kontrollin asiaan esim. isommilla pojilla on arkipaitoja 7kpl = jokaiselle viikonpäivälle, pienemmällä sitten 1,5 kertainen määrä, kun pyykkiä luonnollisesti tulee vielä päivän aikana.

      Poista
  4. Ostan hyvää ja laadukasta, mutta halvalla. Eli hyödynnän nettikirpparit ja alet. Ostan esim. Seuraavan talven topat ja kengät aina tammikuun alesta ja välikausivaatteita ostan varastoon aina kun hyvä aletuote sattuu kohdalle. Aleprosentin täytyy olla 50, jotta tuote lähtee mukaan. Käyn kerran vuodessa myymässä pienet vaatteet pois kirpparilla ja myyn niitä myös välillä kavereiden lapsille. Moni varmaan ajattelee että käytän vaatteisiin huikeita summia, mutta näin ei suinkaan ole. Se on vain hyvää suunnittelua ja vaivaa toki vaatii. En vain kykene menemään esim. Henkka maukkaan ja ostaa sieltä vaatteita kun samalla rahalla saa käytettynä merkkivaatteita, jotka voi vielä myydä eteenpäin. Ostin juuri uutena reiman välikausihaalarin 36€, ovh oli 119€, happy me.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sama, että alennus on vasta, kun vähintään -50% :D Reiman haalareita löytää kyllä välillä hyvistä aleista! Ei ole nyt niin muodikas kuin ulkomaalaiset merkit ;)

      Poista

Suositut tekstit