google-site-verification: googlea4d8d2b970e9e981.html

torstai 13. helmikuuta 2014

LASTENHUONEEN KRIISI


Lastenhuoneemme on ollut jonkin asteisen kriisin kourissa jo pidemmän aikaa. Haasteensa huoneen suunnitteluun asettaa ehdottomasti se, että huoneessa asustaa kolme eri ikäistä poikaa: yksi ekaluokkalainen, yksi tuleva eskarilainen ja yksi taapero. Silloin, kun saimme tämän asunnon kiikariimme viime keväänä, emme missään vaiheessa epäröineet huoneiden vähäisen määrän takia - asunnossa on siis ainoastaan 2 makuuhuonetta, vaikka neliöitä onkin tasan 100 - korkeat, avarat huoneet, takka, alkuperäiset puulattiat ja syvät ikkunalaudat paikkasivat yhden huoneen puuttumisen varsin sutjakasti. Poikien huone majoittaa kyllä neliöidensä puolesta (n. 20) pojat reippaasti ja huoneessa on myös kaksi sisäänkäyntiä, mikä sekin helpottaa huoneen jakamista ja lisää toimivuutta. Kuitenkin huoneen tyyli on ollut vähän hakusessa - eihän ekaluokkalainen hyväksy enää mitään lapsellista, eskarilaiselle taas pitäisi olla jotain reipasta ja värikästä ja pienimmälle taas jotain söpöä... Lopputuloksena on siis sula sekamelska. Lisäksi huonekalujen asettelu on ollut jotenkin töksähtelevää ja tällä hetkellä kaikki tarpeellinen kiertää pitkin seinänviertä ahtaan ja tylsän näköisesti. Kesällä vaihdoimme poikien erilliset sängyt Muuramen Jungmanni-kerrossänkyyn ja käyttötilaa irtosi taas huomattavasti, mutta sisustus jotenkin liikahti pois balanssista ja jäi junnaamaan. Vaikka innokas sisustaja olenkin, niin olen kyllä hidas - armottoman hidas. Vaadin asioiden makustelua ja pyörittelyä ennen kuin ne lopulta loksahtelevat kohdalleen.

Nyt me olemmekin miehen kanssa (okei, mies on ehkä ollut enemmän kiinnostunut huoneen toimivuuteen vaikuttavista seikoista) keränneet listan asioista, jotka eivät toimi ja lähteneet sitten ratkomaan niitä yksitellen. (Sori, kuvat ovat tänään erityisen tunkkaisia. Vanhempieni kone sanoi kaput ja jouduimme lainaamaan omamme heille, kunnes uusi kone toimitetaan, joten käytössäni on ikivanha läppärimme, jossa ei todellakaan ole niin  minkäänlaisia kuvanmuokkausohjelmia ja tämänpäiväinen harmaa keli olisi ehdottomasti vaatinut jotain jälkikäsittelyapuja ;)


ONGELMA I: "isojen poikien" puolen tekstiilien toimimattomuus


Heh, sinänsä on huvittavaa, että nuo Marimekon verhot ostin jo siinä vaiheessa, kun tämä asunto oli vasta "kiikarissa". Silloin halusin lastenhuoneesta oikein modernin. Noh, ei se sitten lopulta toiminutkaan ihan niin :D Laivakoira saa siis väistyä ja tilalle jotain raitaa. Tykkään Eurokankaan John & Henry's malliston raitakankaista. Vihreäsävyinen sopisi arkkuun ja kattolamppuun, mutta musta-harmaa-valkoinen olisi ehkä ryhdikkäämpi.


kuva: eurokangas.fi


Isojen poikien puoli vaatisi myös uutta mattoa ryhdistämään ilmettä...

Ellos Home Matto 140x200 cm
kuva: ellos.fi


Ja ehdottomasti pussilakanasettejä, jotka sopivat huoneen väreihin (päiväpeiton petaaminen kerrossänkyyn on pain).

Ellos Home Penny-pussilakanasetti
kuva: ellos.fi

ONGELMA II: sekalainen seurakunta tauluja ja esineitä seinällä sikin sokin


Noniin, taulut on siis aseteltu olemassa oleviin nauloihin siksi tuo random sijoittelu (olen aika varma, että edellinen asukas tykkäsi vain naulata taulunauloja seinään perjantai-illan ratoksi). Ja niitä on kertynyt vuosien varrella varsin sekalainen seurakunta, body + birth announcement -taulu oli Ompun vauvanurkkauksessa ja ehkä nyt jo aikansa elänyt... Joskus syksyllä bongasin Mini Empiren ja ihastuin printteihin. Valikoimasta löytyikin niin isommille sopiva puumajaprintti kuin useita pienemmän puolelle sopivia lapsellisempia printtejä. Ompun puolella vallitsevan värimaailman - valkoista, vaaleansinistä, mustaa ja ripaus punaista - säilytän tulevaisuudessakin. Vaaleansininen pehmentää lopputulosta kivasti ja kunhan seinä rauhoittuu yhteensopivampien taulujen myötä, luulenpa olevani vallan tyytyväinen...


kuva: miniempire.se

ONGELMA III: superruma kirjahylly ja pelien yms. pikkuveljeltä off limits olevien tavaroiden säilytysongelma


Ikean hyllykkö on ikivanha ja yksi niistä surkean kuuluisista väliaikaisratkaisuista, joista tuleekin yllättäen pysyviä... Omppu on jatkuvasti repimässä kirjoja alas ja purkamassa pelejä pitkin lattiaa. Musta väri on jotenkin liian synkkä valkoista seinää ja kaapistojen sekä ovenpielten harmaabeigejä listoja vasten. Ikean tuleekin korvaamaan toinen Ikea, joita ajattelimme laittaa seinälle kaksin kappalein. Näin pikkuveli ei yllä isoveljien kirjoihin ja peleihin, seinustalle vapautuu lisää tilaa ja seinälle tulee kivasti väriä. Ekby Järpen hyllykkö on mukavan keveä ja moderni, mutta sopii kuitenkin huoneen vintage-fiilikseen.

EKBY JÄRPEN/EKBY GÄLLÖ Seinähylly IKEA
kuva: ikea.com

ONGELMA IV: säilytysratkaisujen toimimattomuus/rumuus/puuttuminen











Esikoinen säilyttelee yläsängyssään melkoista kirjakokoelmaa ja pikkusälää taskulampusta kännykkään, yläsänky kaipaa siis ehdottomasti pientä hyllyä, johon saisi talteen kellon, muutaman kirjan ja kännykän. Esim. Bloomingvillen hylly voisi olla aika hauska.

Kirjoituspöydän vieressä möllöttävässä arkussa säilytetään tällä hetkellä pikkulegoja ja voin kyllä sanoa, että entisessä roolissaan rooliasujen säilyttäjänä se toimi huomattavasti paremmin. Ehdottomasti pitäisi löytää joku monilokeroinen säilytysjärjestelmä, jonne pikkulegot saisi fiksummin lajiteltua - oletettavasti niillä meidän talossa kuitenkin leikitään vielä melkein vuosikymmen... Ikeassa törmäsinkin potentiaaliseen ratkaisuun, mutta jostain syystä en nyt onnistu paikantamaan sitä nettisivuilta. Kirjoituspöydälle taas kaivataan erilaisia pieniä säilytyskippoja ja rasioita koululaisen tavaroille.

Itse tykkään säilyttää lasten lelut sängyn alla. Siellä ne eivät vie lattiatilaa ja ovat helposti poissa jaloista. Jungmannin vuoteenaluslaatikko oli vain 400e hinnassaan sen verran suolainen siivu muutamasta vanerinpalasesta renkailla, että päätimme jättää väliin. Luona Shopista löysin tyylikkään sängynaluslaatikon, joka olisi Jungmannin oman laatikon tavoin toiminut myös varavuoteena, vaan harmikseni tuo Luonan versio on liian korkea. Tarkoitus olisi siis askarrella nikkaroida moinen itse (ei se nyt niin kovin vaikeaa voi olla, kai)! Pääsemme eroon rumista ja lerppuvista Ikean kangaslaatikoista ja ilmeestä tulee sen myötä huomattavasti rauhallisempi!  Kunhan vielä saamme arkun sijoitettua johonkin järkevämpään paikkaan ja seinustasta tulee ilmavampi, luulen, että ollaan jo voiton puolella...

kuva: luonashop.fi



















Siinäpä kriisinhoitosuunnitelma noin suurinpiirtein. Toivotaan, että tuottaa tulosta! Olisi ihanaa, kun voisi mennä lastenhuoneeseen ja todeta, että ah, miten nättiä eikä karata pian ovelle, ennen kuin iskee päänsärky ;)

Mitenkäs teidän lastenhuoneet? Löytyykö muita jaettuja versioita ja ikuisuusprojekteja? Tai nappisuorituksia, joita kannattaisi käydä kurkkimassa inspiraation vuoksi?

2 kommenttia:

  1. Meillä on jättimuutos menossa ja koti kaaoksen vallassa, kun kolmen huoneen toiminnot vaihtavat paikkaa. Jos nyt saisi tavarat paikoilleen, niin voisi miettiä maalaamista ja verhoja sen jälkeen. Mutta esikoinen rakastaa uutta omaa huonettaa, joten on tämä sen väärti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas kumpikaan isommista pojista ei kaipaa omaa huonetta ja toivottavasti eivät sitä teekään pitkään aikaan, ettei muutto tule pakolliseksi :D Mutta eipä tuo koululainen viihdy omassa huoneessan yksin edes läksyjä tekemässä, vaan nekin tehdään keittiön pöydällä muiden seurassa :) Itsekin kyllä asuin ihan omasta valinnasta siskon kanssa samassa huoneessa, kunnes muutin T:n kanssa yhteen :D

      Poista

Suositut tekstit