google-site-verification: googlea4d8d2b970e9e981.html

maanantai 4. marraskuuta 2013

VIIKON VEGE: KASVISKAALILAATIKKO

Kouluruokailu, niin hieno instituutio kuin se onkin, on pilannut monta herkkuruokaa. Yksi näistä on takuuvarmasti kaalilaatikko. Itselläni oli omassa lapsuudessani vielä se etuoikeus, että pääsin nauttimaan maalla kyläilessäni isomummin kylällä varsinaiseen kulttimaineeseen nousseesta kaalilaatikosta (ja -kääryleistä), joten eipä ollut ihme ettei koulun vetinen ja mauton mössö tuntunut ihmisille kelpaavalta ravinnolta laisinkaan. Isomummin reseptiä mukaellen olenkin onnistunut elvyttämään monta koulukaalilaatikon viatonta uhria.

Isomummille onnistuneisiin kaalikääryleisiin sekä -laatikkoon oli kolme kultaista sääntöä:

1. voi
2. kerma
3. siirappi

Terveysruokaa tämä ei siis missään nimessä ole, mutta arjen lohturuokaa parhaimmillaan. Ja sin carne. Liha on korvattu soijarouheella sekä porkkanakuutioilla.

Kaalilaatikko neljälle

1 keskikokoinen kaali suilaloituna
3 porkkanaa pieninä kuutioina
1 sipuli kuutioina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2dl kasvislientä
öljyä ja voita paistamiseen
5dl keitettyä pitkäjyväistä riisiä (voi käyttää myös puuroriisiä, mikäli pitää "mössömäisemmästä" rakenteesta, itse pidän irtonaisemmasta koostumuksesta)
1,5dl soijarouhetta turvotettuna
valkopippuria
meiramia
voita
2dl kermaa
n. 1dl siirappia

Sipulit, porkkanat ja kaali kuullotetaan öljy-voi seoksessa isossa kasarissa. Lisätään joukkoon kasvisliemi ja haudutetaan kannen alla, kunnes kaalit ja porkkanat ovat pehmentyneet. Sekoita joukkoon soijarouhe ja riisi. Mausta. Kaada voideltuun uunivuokaan. Lisää joukkoon kerma, lorauta päälle siirappi ja lisää vielä muutama voinokare. Paista 200 asteessa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Isomummi tarjoili kaalilaatikon mutkattomasti puolukkasurvoksen kanssa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se tarkoitti muutamaa desiä puolukoita survottuna ja makeutettuna parilla ruokalusikallisella sokeria.


Isomummin kaalilaatikko paistuu aina häneltä perityssa vanhassa Arabian vuoassa. Minusta on mahtavaa, miten sukupolvet yhdistyvät toisiinsa ruoan kautta...



Ihastuttavaa alkanutta viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Tein ekaa kertaa ikinä kaalilaatikkoa (en muutenkaan hirmusen paljon kokkaile) ja makoisaa tuli tällä ohjeella, kiitos! :) Ihana nimi blogilla muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava kuulla, että maistui! Me söimme viimeksi muutama päivä sitten ja tällä kertaa mies teki ohjeella ensimmäisen oman kaalilaatikkonsa :)

      Poista

Suositut tekstit